Masala chai – den ægte vare

Varkala er byen, hvor jeg tog min 200 hour yoga teacher training. Det var vanvittig hårdt. Mest fordi mine hofter, haser, sener, bindevæv, bøjere og strækkere ikke er lange og smidige. Det gjorde ondt at sidde på gulvet i meditationsstilling i timevis – og det gjorde mega ondt at sove i verdens hårdeste seng.

Men det var også et fantastisk eventyr. De venlige mennesker, de mange 1000 hinduistiske guder, maden, bilernes dytten, køernes muhen og elefaternes brølen. Påfuglen og desmerdyret, der kom forbi hver dag for at se, om der skulle være en slange at fange til frokost. Varmen, solen, duftene og maden. Krydderierne og den frisk fangede fisk, den altid spændende ris som jeg slet ikke nåede at blive træt af, frugterne, farverne, saften og kraften, men ikke mindst…

Masala chai

Nyt billede kommer

Masala er for teen, hvad yang er for yin. Masala betyder krydderi, og er i dette tilfælde en kryddriblanding, der giver varme og en fantastisk aromatisk smag til din chai/te.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vand
  • 2 1/2 dl sødmælk (eller mini, let, mandel, soja, ris)
  • 3 kapsler grøn kardemomme
  • 2 sorte peberkorn
  • 3 nelliker
  • 1/4 teske fennikelfrø, anis eller lakridsrod
  • 1 cm kanelstang
  • 2 spsk frisk ingefær, revet eller i skiver
  • 2 tsk sort te
  • mælk, animals eller vegetabilsk, du bestemmer
  • sødemiddel efter eget valg

Sådan gør du

  • Mal kryderierne: kardemomme, peberkorn, nelliker, fennikelfrø og kanel i en morter eller en krydderikværn. Du kan også bruge krydderierne hele eller blot mase dem lidt med f.eks. en kagerulle. Krydderier i pulverform kan også bruges.
  • Bryg din chai: Kom vand, krydderier og frisk ingefær i en kasserolle og bring i kog. Skru ned for varmen og lad simre i 5 minutter. Tilsæt sort te og kog op. Skru igen ned for varmen og lad simre i 5 minutter. Tilsæt mælk og opvarm til lige under kogepunktet. Hæld din chai gennem en sigte eller en tesi.
  • Server evt. din masala chai med sukker, honning, agave, ahornsirup, stevia eller andet sødemiddel alt efter smag og behag. Vær ikke sukkerforskrækket, lidt sødme fremhæver krydderiernes fantastiske smag.

Råvarer, ingredienser og genveje

Jeg anbefaler at du altid bruger økologiske, friske råvarer og laver din te selv. Det tager ikke mere end 5 minutter. Jeg plejer at lave en lidt større portion af krydderiblandingen, når jeg nu er igang. Jeg opbevarer det i et patentlågglas til senere brug. Det er en god genvej, til en hurtig kop mega god te.

Opskrifterne er vejledende. Jeg lader mig ofte inspirere undervejs og prøver mig frem med et lidt andet blandingsforhold eller andre krydderier. Det er sjovt, og som regel bliver resultatet så godt, at jeg ville ønske, at jeg havde skrevet blandingsfrholdet ned. Men, det er jo det, der er charmen ved det hele!

Hvor kan du købe dine råvarer?

Frisk gurkemeje og ingefær kan heldigvis købes i de fleste supermarkeder. Krydderierne kan du købe i helsekostbutikker, på nettet eller i specialbutikker.

ASA Spice har et godt udvalg af kvalitets krydderier.

Hvis du gerne vil skyde en genvej, så er det muligt at købe færdige krydderiblandinger til både gylden mælk og masala chai hos ASA Spice.

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.